Verbói András világbajnok!

2018. szeptember 16-án, vasárnap rajtolt a Global Powerlifting Committee égisze alatt zajló erőemelő világbajnokság az Eger Park Hotelben, a Magyar Professzionális Erőemelő Liga szervezésében. Verbói András – 12-1 osztályos tanulónk – kiváló, taktikus versenyzéssel állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A Global Powerlifting Committee (GPC), a világ egyik legerősebb profi erőemelő ligája,  2013 után másodszor is Magyarországnak ítélte a világbajnokság rendezési jogát – nem véletlenül. A GPC vezetősége ismét elégedett, Hajdú László versenyigazgató felé Lee Marshall elnök jelezte: ismét színvonalas eseményt szervezett a magyar csapat.

„Mindig az első nap után áll össze jobban a kép.  Apróbb hibák persze előfordulnak egy világbajnokságon, de azért vagyunk itt, hogy ezeket kiküszöböljük, és a végén a GPC elnöksége és a sportolók egyaránt az tudják mondani, hogy ez egy színvonalas verseny volt” – kezdte Hajdú László, aki edzőként is működik. „Én annak örülök igazán, hogy minden hazai rendezésű eseménnyel egyre nő a résztvevők száma: a 2011-es Európa-bajnokságon körülbelül 400, a 2013-as világbajnokságon már 700 versenyző jött el, ezúttal pedig túllépjük az 1000 főt” – tette hozzá.

33 nemzet nevezett az eseményre, a környékbeli országok mellett tengeren túli sportolók is érkeztek az egri megmérettetésre. „Az erőemelésben vannak speciális nemzetek, ahol kifejezetten népszerű a sportág: ilyen például Oroszország, az Egyesült Államok, de egyre erősebb Argentína vagy Brazília, erre a világbajnokságra pedig dél-afrikaiak is neveztek már” –emelte ki. „Az elmúlt tíz évben megfordultam sok világeseményen és objektíven nézve is a legjobb ötben van ez a helyszín, de az is motiváló lehet, hogy milyen minőségűek, mennyire szépek a kiosztott díjak, érmek. Erre mi mindig nagy hangsúlyt fektetünk” – mondta a szakember.

A különböző országok erőemelő szövetségeinek struktúrája, filozófiája is befolyásolhatja, hogy melyik nemzet hány sportolóval képviselteti magát. „Magyarországon egyetlen profi országos erőemelő szervezet van, a Magyar Professzionális Erőemelő Liga, és a nálunk jegyzett versenyzők indulhatnak bármely nemzetközi profi liga versenyein, de Szlovákiában például minden nemzetközi szervezetnek van hazai megfelelője is. Náluk a GPC nemzeti szövetsége nem engedi a versenyzőket a GPC rendszerén kívül versenyezni, de van olyan is, amelyik igen” – magyarázta a gyöngyösi sportvezető. „Mivel a GPC a világcsúcsok alapján magas szintet képvisel, ezekre az eseményekre sokan szeretnek nevezni.”